For at få det fulde udbytte af vinen, kræver den sit glas. Spiegelau har det rigtige glas til alle vintyper.

Livet er for kort til dårlig vin …og forkerte glas!

Der er en stor interesse for vin. De forskellige druesorter smages og vurderes. Der udveksles erfaringer om oversøiske vine, som modsætning til vine fra klassiske europæiske distrikter. Andre har kastet kærligheden på smage og nuancer fra nye vinlande. Men uanset hvor vinen kommer fra kræver den sit glas. Og det er ikke ligegyldigt, hvordan det er udformet og produceret.

Af: Michael Winther

Vine i alle afskygninger er blevet en populær ledsager til danskernes måltider, uanset om det gælder den festlige anledning eller frikadellerne til torsdagsbordet. Hvor vin tidligere var forbeholdt de finere kredse, er vin i dag allemandseje og fås i alle prislag og kvaliteter. Men vin er ikke bare vin. Den kræver sit glas, for at udtrykke sig og give fuldt blus på smagsoplevelsen. Formidle dybden, åbne for nuancerne og de smagstoner og den bouquet, der er karakteristisk for enhver vin. Derfor er det også afgørende at interessere sig for glassets beskaffenhed. Den designmæssige udformning, om glasset er tykt eller tyndt, om der er tale om farvet glas, og hvordan det er produceret. Et godt vinglas må nemlig ikke have vulst i mundranden, da det forstyrrer smagsoplevelsen.

- Heldigvis er danskernes øgede interesse for vin og forskellige typer af vin også slået igennem med en forøget interesse for glassets udformning. Glasset er nemlig afgørende for at give vinen, og dermed den der drikker den, den fuldendte smagsoplevelse. Et godt glas kan naturligvis ikke gøre en dårlig vin god, men et godt og rigtigt glas gør en god vin væsentlig bedre. Derfor er det hensigtsmæssigt og en stor vinmæssig gevinst, at have forskellige typer af vinglas i husholdningen. Som minimum et til hvidvin, et til champagne, et til rødvin og et til dessertvin, forklarer Jan Hartwig, direktør i Spiegelau A/S.

Neutralt glas

Spiegelau A/S i Danmark, der blev etableret i 1992, har i dag udviklet sig til at blive en af Danmarks førende leverandører af krystalglas til private forbrugere og til Danmarks bedste gourmet restauranter og hoteller.

Spiegelau kan føres tilbage til 1521, hvor Spiegelau Krystalglas Fabrik begyndte at producere krystalglas i byen Spiegelau i den tyske delstat Bayern. Det betyder for det første, at Spiegelau er verdens ældste glasfabrikant, for det andet at Spiegelau, som følge af sin lange historie og erfaring, i dag tilbyder nogle af de bedste vinglas på markedet. Der er tale om glas af høj kvalitet og i et elegant og moderne design. Spiegelaus krystalglas fås både mundblæste og maskinproducerede, og udmærker sig ved, at de produceres med metaloxider fremfor brug af bly, som ellers var en fast bestanddel i krystalglas. Det betyder, at glassene er miljø- og klimavenlige, og det er de produktionsforhold, som de produceres under også, idet der her bruges de nyeste og mest avancerede produktionsmetoder.

- I dag går moden og de nyeste trends mod, at vi skal have høje og store glas. Om glasset er højt eller lavt er for så vidt ligegyldigt, men naturligvis skal det være i balance, og have en behagelig stilk at holde på. Samtidig må det ikke være farvet, så det dækker for vinens farve, ligesom det skal være tyndt, og uden slibninger, der også kan ændre drikkeoplevelsen. Faktisk skal et vinglas langt hen ad vejen være neutralt, så det ikke forstyrrer vinoplevelsen. Hertil er det afgørende, at glassets bowle er stor nok til at slynge vinen, for at give den iltning og dermed åbne for bouqueten. Det er det, der afgør om det er et godt og drikkevenligt glas, ligesom det skal snævre ind i toppen for at koncentrere bouqueten, fortæller Jan Hartwig.

Tankevækkende eksperiment

Flere gange har man gennemført eksperimenter, hvor en række personer har smagt vine i et ”forkert” glas. Altså hvidvin i et bourgogneglas, rødvin i et hvidvinsglas eller hvidvin i et dessertglas. Eksperimentet taler sit eget tydelige sprog, idet tilbagemeldingerne fra deltagerne i forsøgene samstemmende var, at vinoplevelsen i den grad er afhængig af glassets udformning og den vintype, det var tiltænkt.

- Det er jo tankevækkende, at glasset har så stor betydning for den vinoplevelse man får, selvom der i eksperimentet var tale om gode vine. Bl.a. en Meursault hvidvin og gode vine fra både Bordeaux og Bourgogne. Men jeg tror, vi alle sammen kender det fra de store fester, hvor der er lejede glas på bordet. Simple forsamlingshus- eller caféglas. Her bliver vinoplevelsen altså langtfra den samme, selvom vinene i øvrigt er fremragende. En god vin kræver et godt glas, og det gode vinglas der passer til lejligheden og taler til både øje, næse og mund, er Spiegelau bestemt leveringsdygtige i, siger Jan Hartwig.

Mange slags glas

Udover vinglas i alle typer og størrelser er Spiegelau A/S også leveringsdygtige i bl.a. karafler og vindekantere, vandglas med slibninger og i farver, champagneglas, drinks- og cognacglas, ølglas og diverse tilbehørsartikler herunder knive og proptrækkere.

www.spiegelau.dk kan man søge yderligere inspiration, og orientere sig i det brede sortiment af høj og unik kvalitet.