Eventyrlige Schackenborg

Slottet, prinsen og prinsessen med de små prinser og til sidst også en lille prinsesse har skabt den idylliske ramme omkring en landbrugsproduktion, der i selskab med De 5 Gaarde, har skrevet sig ind i det 21. århundrede.

Af: Jane Kjølbye

Rigsfeltherren Hans Schack lod i 1661-64 Schackenborg Slot i barok opføre på ruinerne af Møgeltønderhus i den romantiske landsby Møgeltønder. Selv her på falderebet af 2017 ligger byen med de gamle, små bindingsværkshuse på række og geled langs ”hovedgaden” med de toppede brosten i den ellers voldsomme natur præget af marsken og Vadehavet.

Schackenborg Slot

Den barnløse lensgreve Hans Schack gav som 11. generation Schackenborg Slot tilbage til Kronen i 1978. Dronningens yngste søn, H.K.H. Prins Joachim fik sine 4 børn, mens han – indtil 2014 - boede på slottet. Og det var naturligvis en attraktion for Sønderjylland, at Dronningens søn og børnebørn boede i denne historiske landsdel.

Schackenborg Slot med de århundredgamle traditioner blev gennem årene videreudviklet til et topmoderne landbrug. Som en styrkelse blev slottet 1. juli 2014 overdraget til Schackenborg Fonden stiftet af H.K.H. Prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond, med Prins Joachim og hans hustru, Prinsesse Marie, som protektorer.

Schackenborg Slot på 1031 ha drives som en moderne landbrugs- og skovvirksomhed med fokus på fødevareproduktion, skovbrug, græsning, jagt og boligudlejning.

Med stiftelsen af Schackenborg Fonden er den fortsatte landbrugsdrift garanteret, men også den kulturværdi og store betydning, som slottet har for Sønderjylland, kan bevares og videreudvikles.

Iværksætter-prinsen

Allerede mens H.K.H. Prins Joachim selv havde ansvaret for den daglige drift på Schackenborg Slot blev en række nye initiativer sat i værk, bl.a. med produktion af særlige fødevarer og delikatesser fremstillet på afgrøder fra Schackenborg og 4 andre ”gårde” i et samarbejde kaldet De 5 Gaarde, som Prinsen fortsat er medejer af.

Med afsæt i dette samarbejde og afgrøden fra den specielle terroir fik Prinsen også idéen til at udvikle en spiritusserie under titlen Schackenborg Spirituosa.

Historien kunne såmænd starte på H.C. Andersensk vis:

Der var engang et egetræ fra Schackenborg, bygmalt fra De 5 Gaarde og en idé af H.K.H. Prins Joachim, som tilsammen lagde grundstammen for Spirituosa fra Schackenborg…

Med den gode smag og kvalitet i højsædet produceres nu en serie på fire spirituosa – Dry Gin, Egesnaps og Bitter samt Vodka - på korn fra De 5 Gaarde og kildevand fra den jyske hede. Og den høje kvalitet sikres ved professionel og dygtig destillering på mikrodestilleriet Braunstein i Køge.

Schackenborg Dry Gin

Også i gamle dage var der brug for en undskyldning, når man gerne ville have en dram. For ginens vedkommende så blev den opfundet i 1600-tallet i Nederlandene, hvor den blev anset for at være god mod smerter i nyrerne.

For Prins Joachim lå ”undskyldningen” lige til højrebenet, for De 5 Gaarde havde selv fundamentet i form af deres bedste hvede og bygmalt, mens kildevandet kunne trækkes op af den jyske hede.

Gin skal altid være smagssat med enebær, og på Schackenborg har man naturligvis udviklet en helt særlig opskrift på 12 omhyggeligt udvalgte urter, nødder og bær, der giver en gin med en blød smag. Ud over enebærrene finder man bl.a. angelicarod, appelsin, den forførende bergamotte og kardemomme samt lavendel, rosenblade, sandeltræ og lakridsrod. Den endelige komposition er naturligvis en slotshemmelighed.

Braunstein Mikrodestilleri producerer Schackenborg Dry Gin helt fra bunden og aftapper den på elegante 50 cl flasker med en alkoholprocent på 44.

Nyd din Schackenborg Dry Gin on the rocks (husk altid masser af is – dels bliver drinken lækkert afkølet, dels er isen så længe om at smelte, at den ikke udvander din drink!), som en klassisk Gin & Tonic eller i den ikoniske Dry Martini. Eller byd dine gæster på en forførende cocktail: Schackenborg Mule.

Schackenborg Bitter

Schackenborgs særligt gode hvede blev fundamentet i Schackenborg Bitter, som H.K.H. Prins Joachim igen tilsatte kildevand fra den jyske hede, men som vanligt for bittere også en specielt afstemt krydderiblanding på udsøgte krydderier fx lakridsrod, ingefær, rønnebær og kamilleblomst, der hos Braunstein Mikrodestilleri resulterer i en harmonisk, blød og velafbalanceret bitter med en tilpas rund og mild smag.

Schackenborg Bitter aftappes på elegante 50 cl flasker og holder en alkoholprocent på 40.

Schackenborg Bitter kan nydes både tempereret og kold og er særdeles velkommen som et glas i utide eller på jagtturen i godt selskab.

Egesnaps

Igen har Prinsen ladet sig inspirere og i dette tilfælde netop af et egetræ fra Schackenborgs kæmpestore skovområder. Hertil bygmalt fra De 5 Gaarde samt det gode kildevand fra den jyske hede.

Hver eneste flaske Schackenborg Egesnaps indeholder en egetræspind, der både bidrager til at give snapsen sin unikke smag, men også bevirker, at snapsen får en særlig gylden farve. Som altid et produkt på rene råvarer destilleret af eksperterne på Braunsteins Mikrodestilleri, så Egesnapsens gyldne dråber får sin delikate bløde og runde smag.Det ekstra kuriosum ligger naturligvis i egepinden, idet pinden kommer fra et særligt udvalgt egetræ fra Schackenborgs Gallehus Skov. På etikettens bagside kan man gennem de gyldne dråber se et gammelt skovkort med GPS-koordinater, og dermed kan du på dit næste besøg i Tøndermarsken selv drage ud og v.hj.a. kortets koordinater finde rødderne til det egetræ, der har givet din snaps en usædvanlig delikat smag og smuk farve. I øvrigt vil du som ekstra garanti for at være nået helt frem til målet kunne se en messingplade.

Schackenborg Egesnaps aftappes på 50 cl elegante flasker med en alkoholprocent på 40. Nydes ved stuetemperatur. Særdeles god både til den gode sild og et stykke ost.Et sæt Schackenborg

Spirituosa

Det eksklusive smagesæt Schackenborg Spirituosa er sammensat af 4 elegante flasker med Schackenborg Dry Gin, Schackenborg Egesnaps og Schackenborg Bitter samt Schackenborg Vodka. Hver flaske indeholder 2 cl.

Schackenborg Vodka er nænsomt destilleret tre gange på Braunstein Mikrodestilleri på fin bygmalt og hvede fra De 5 Gaarde og holder en alkoholprocent på 44. Schackenborg Vodka er blød, rund og elegant og helt sin egen og kan nydes både tempereret og kold.

Smagesættet fra Schackenborg er den oplagte gave til værten eller værtinden eller til dig, der gerne vil smage de unikke spirituosa, inden du investerer i en hel flaske à 50 cl.

En flaske Schackenborg Spirituosa à 50 cl koster vejl. fra 229 til 249 kroner. Og et smagesæt Schackenborg Spirituosa kan købes for ca. 300 kroner.

De 5 Gaarde

De 5 Gaarde er navnet på en virksomhed med et forretningskoncept om et produktionssamarbejde om forædling af afgrøderne fra fem jysk-fynske herregårde og slotte, nemlig Schackenborg, Frijsenborg, Constantinsborg, Gyllingnæs og Wedellsborg. Selskabet De 5 Gaarde har tre meget engagerede ejere, familien Holch Povlsen, lensgreve Bendt Wedell og H.K.H. Prins Joachim – altså ikke nødvendigvis ejerne af de fem nævnte ejendomme.

Forædlingen og produktionen af De 5 Gaardes afgrøder og produkter ligger i hænderne på nøje udvalgte eksperter, for at kvaliteten kan bevares hele vejen fra jord til bord.

I De 5 Gaardes sortiment ligger en smuk gylden, koldpresset rapsolie helt uden tilsætningsstoffer og med en delikat nøddeagtig smag.

De 5 Gaardes mel- og brødblandinger på korn fra egne marker er dyrket uden brug af stråforkortere. Hvedemelet er med ekstra skaldele og er dermed mørkere og mere rustikt, samtidig med at smagen i brødet er kraftigere.

Marmeladesortimentet er tilberedt på udvalgte danske bær, mens De 5 Gaardes honning stammer fra Constantinsborg, Gyllingnæs, Schackenborg og Frijsenborg. Præcist hvilket sted kan naturligvis aflæses på glasset. Den lyse Christiane sennep og den mørke kraftige Constantin ditto udmærker sig ved lang udblødning af sennepsfrøene og langsom røring samt lang trækketid med en veludviklet smag til følge.

De 5 Gaardes Slotsbrød findes i 4 varianter og kendes på en indbagt oblat. Brødene er naturligvis bagt på det bedste korn fra De 5 Gaardes egne marker – uden brug af stråforkortere og uden tilsatte konserveringsmidler. Det er vel overflødigt at tilføje, at De 5 Gaardes Slotsbrød er fyldt med gods …

De 5 Gaardes 6 varianter af specialøl er brygget hos specialisterne på Braunstein med den dybe passion for ølbrygning. Den maltede byg kommer primært fra egne marker, og maltets lange lagring resulterer i en flot gylden farve samt en fyldig og rig smag.

De forskellige ølvarianter er tappet på gedigne halvlitersflasker og har navn efter personligheder på De 5 Gaarde. Hver flaske er påtrykt en etiket med historien relateret til øllets navn.

Med De 5 Gaardes Frijsenborg Herregårdskylling får du en dansk, 100% salmonellafri kvalitetskylling fra Frijsenborg hvor kyllingernes vældfærd og adgang til frisk luft er i højsædet hvilket giver en fantastisk smag og en unik historie som grundstammen i successen.

Hertil kan lægges generationers erfaring, etik og sund fornuft samt sporbarhed i alle led, der igen sikrer høj kvalitet.

Find forhandlerne og læs endnu mere om De 5 Gaardes produkter på: www.de5gaarde.dk

Schackenborg Mule

Til 2 personer.

Glas: Kobberkop eller metalkop

Metode: Muddle, shake og doublestrain

Udstyr: Muddler, shaker, hawthorne strainer og fine strainer

Garnish: Mynte og stjerneanis

Schackenborg Mule er baseret på cocktailen Moscow Mule, som er lavet på vodka, Ginger Ale og mynte. Schackenborg Mule er lidt mere avanceret – med citrongræssirup får man en urtet og citruspræget smag, og med kardemomme tilføjer man en krydret smag. En original Moscow Mule serveres i en kobberkob, da kobber er god til at holde på kulden. Derfor bør en Schackenborg Mule også serveres i enten en kobberkop eller en anden slags metalkop.

Ingredienser:

  • 3 kardemommekapsler
  • 6 cl Schackenborg Dry Gin
  • 1,5 cl lime
  • 1 cl citrongræssirup (købes i velassorterede vinforretninger)
  • Isterninger i rigelige mængder
  • 3 cl Ginger Ale
  • Mynte
  • Stjerneanis

Fremgangsmåde:

Start med at muddle kardemommekapslerne i din shaker. Tilføj gin, lime og citrongræssirup og shake med is. Doublestrain mixet over i en isfyldt kobberkop og top med Ginger Ale. Pynt med mynte og stjerneanis.

Bonus: Hvis du ikke har en kobber- eller metalkop, kan du sagtens bruge et andet glas – det er bare ekstra lækkert i en metalkop!

Opskriften er kreeret af Christian Wendelboe, og teksten stammer fra hans bog Danske Gin, W-Books forlag.